Richard Paul Evans - Kegyelem

Az írótól már olvastam tavaly egy igazi karácsonyi történetet (Hol lehet Noel?), idén a Blameless mellé kerestem valami  könyvet (ingyen szállítás miatt :D), erre esett a választásom, mivel a molyon 90%-osra értékelték.

Kicsit nehezen indult el a történet, mert a könyv előszavában az író a gyerekbántalmazások jogiságát tekinti át (Amerikában az 1960-as évre fogadták el a gyerekbántalmazás tényét...), utána elolvashatjuk Hans Christian Andersen meséjét, A kis gyufaárus lányt, ezután a könyv elbeszélője - Eric - immár nagypapaként visszatekint az 1962-es év őszi-téli hónapjaira, amikor találkozott egy a 'kis gyufaárus lánnyal'. Ezután viszont teljesen beszippantott a könyv, a háromnegyedét egy éjszaka alatt befejeztem. 

Eric és családja a napsütéses Kaliforniából Salt Lake Citybe költözik, apjuk komoly betegsége miatt, egy régi házban kötnek ki. Itt a két testvér - Eric és Josh, a hatalmas udvaron egy fakunyhót épít játszóhelynek. Eric 14 éves kiskamasz, a suliban nem túl népszerű, ám egy végtelenül kedves fiú, Josh 10 éves és bámulatos a kettejük összetartása. Eric esténként egy gyorsbüfében dolgozik, itt találkozik Graceszel, aki megszökött otthonról borzalmas nevelőapja elől...

Ahogy számíthatunk a két tini főszereplő miatt, van egy kis szerelmi szál - de Eric még inkább gyerek, így tényleg csak az őszinte segíteni vágyás hajtja, persze megszereti a lányt és védelmezni akarja mindenáron. Grace pedig csak őszinte szeretetre vágyik, és ezt meg is kapja a fiútól.
"Szerintem a boldog élet titka a szelektív memória. Azokra a dolgokra kell emlékeznünk, amelyekért a leghálásabbak vagyunk, és gyorsan el kell felednünk mindazt, amiért nem vagyunk azok.
– Grace naplója –"
Az események emlékeztetettek Rainbow Rowell Eleanor & Park könyvére (viszonylag jó körülmények között élő tini fiú 'fogadja be' a rosszabb sorból érkező lányt), viszont ez a könyv sokkal keményebb - a háromnegyedénél volt egy rész, amikor rájöttem miért szökhetett el Grace - és csak bámultam a könyvre, hogy ne, ugye nem ez történt... 
Pedig a valóság még kegyetlenebb, mint amit a könyvben olvastam - ezért is írta meg Evans ezt a történetet, hogy felhívja a figyelmet, hogy igen, ilyen előfordul. A könyv végén olvashatunk az általa alapított The Christmas Box alapítvány és program céljáról, ami nehéz sorsú gyerekeken segít.

A könyv végét sírva fejeztem be, pedig nem vagyok egy nebáncsvirág, de annyira megfogott Grace történetet, hogy a könyv egyszerűségét, - nekem - túlzott vallásosságát is lenyeltem.

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Grace
Oldalszám: 360
Ár: 2499 Ft
Borító: 4/5
Eredeti borító: 5/5

Fülszöveg:

"Tőle kaptam az első csókom. Ő volt életem első szerelme. Kis gyufaárus lány, aki látta a jövőt a gyertya libegő lángjában. Szökevény, aki többet tanított nekem az életről, mint korábban, vagy akár azóta bárki. S amikor elment, az ártatlanságom is vele együtt vált semmivé. Amint írni kezdem e sorokat, lényem egy része úgy érzi, mintha olyasmit ébresztenék fel a lelkemben, ami jobb, ha holtan és mélyen eltemetve nyugszik tovább. Ha nem is holtan, legalább mélyen eltemetve. Eltemethetjük ugyan a múltat, de a múlt sohasem hal meg. Annak a télnek az emléke úgy fonta körül a lelkem, akár a ház falán kúszó borostyán, amely addig növeszti indáit, míg húzni-vonni nem kezdi a vakolatot és a téglát. Azért imádkozom, hogy a kínzó szorongatás ellenére is pontosan mondjam el a történetet. Emlékezetem, akárcsak szemem világa, meggyengült a hosszú évek során. Mégis, vannak olyan események, amelyeket egyre tisztábban látok,
ahogyan öregszem. Egyet biztosan tudok: túl sok dolgot tartottak titokban akkoriban az emberek. Olyan dolgokat, amelyeket sosem lett volna szabad elhallgatni. És olyanokat is, amelyeket titkolni kellett."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.