Nyáry Krisztián - Így szerettek ők

december 15, 2012
Erről a könyvről biztos sokan hallották már, az internet tele van a szerzőről szóló cikkekkel, interjúkkal. Olvastam már róla a HVG Pszichológia 2-ben, a Nők Lapja Évszakok téli számában is.
A facebookon kezdődött az 'őrület': Nyáry Krisztián magyar írókról tett fel képeket, és néhány sorban érdekes történeteket közölt.
Ezekből a képekből készült végül a könyv, ami 40 történetet tartalmaz. Már a megjelenése óta szerettem volna a kezemben tartani, de az ára (4500 Ft) eltántorított attól, hogy megvegyem. Végül a könyvtárból szereztem meg. Nem hosszú kb 120 oldal, gyorsan ki lehet olvasni, ám jó egy kicsit elmerengeni rajta.

A történetekben megjelennek a legismertebb 19-20. századi magyar íróink (Babits, Koszoltányi, Ady ...) és néhány kevésbé ismert is. Volt néhány történet, amit már ismertem egyetemi tanulmányaimnak hála - pl. Kosztolányi és Radákovich Mária viszonyáról a Szeptemberi áhítat elemzése kapcsán, vagy Krúdy hűtlenkedéseiről is olvastam korábban.
Tele van érdekes sorsokkal ez a könyv, némelyik igazán 'regénybe' illő :)

A kiadás maga gyönyörű, a szövegek a képek a helyükön vannak és tetszik a visszatérő minta is borítón ill. a lapokon. Ha egy kicsit kisebb alakú lenne jobban kézre állna.

Ami nem tetszik - az árához képest részletesebben írhatott volna ezekről a történetekről, hiszen ez már nem a facebook, aki a kezébe veszi, az el tudna mélyedni benne tovább is. Hiányoltam továbbá egyik kedvenc írómat, Márai Sándor, akinek szintén kalandos szerelmi élete volt.

Akit érdekel az irodalom, annak ajánlom, és akár irodalomórákra is bevihetnék a magyartanárok, hogy megmutassák az írók-költők milyen szép/extrém/vagy tragikus életet éltek. Pozitívuma, hogy sokak figyelmét felkelti a magyar írók életére, munkásságára, így talán többen fognak olvasni szép magyar könyveket is :)

4/5

Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 132
Ár: 4500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához. - Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is. - Molnár Ferenc azért vette el Fedák Sárit feleségül, hogy elválhasson tőle. - Ady, Léda és Diósi Ödön, Léda meleg férje hármasban éltek Párizsban. - Krúdy Gyula megszöktette szeretője kiskorú lányát és feleségül vette. - Az Anna-versek ihletője összesen tíz percre találkozott egész életében Juhász Gyulával. - Csáth Géza levélben írta meg öccsének, hogy meg fogja ölni feleségét, de nem vették komolyan. - Babits Mihály elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Török Sophie-t, és már másnap összeházasodott vele. - Kosztolányi végakarata szerint a koporsójába rejtették el utolsó szeretője leveleit. - Hatvany Lajos báró egy bordélyházban ismerte meg gyermekei anyját. 40 történet sok illusztrációval Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, hitvesekről, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.