Suzanne Collins - Az éhezők viadala

Az éhezők viadala trilógiáról szinte mindenki hallott, főleg mivel a film idén került a mozikba és így még többen megismerték a történetet. A könyv már 2009-ben megjelent, 'szembejött' velem is többször, de nem éreztem eddig késztetést, hogy elolvassam. Múlt pénteken viszont megnéztem a filmet és ha nem is váltam egyből nagy rajongóvá, de érdekelni kezdett ez a trilógia.
"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel."
A film nagyon pontosan követi a könyv eseményeit, így jó ideig nem okozott meglepetést. Persze jobban megértjük Katnisst, mit érzett, mire gondolt egyes eseményeknél és jobban megismerjük az egy-két odavetett megjegyzésből Panemet és a működését.
Panem körzetei
A regény egy jövőben játszódó történet, disztópia (ezekért nem vagyok oda, nem szeretem ha szenvednek a szereplők :D ezért is halogattam az olvasást). A helyszín az USA, már ami maradt belőle - felosztották 12 körzetre, a Kapitóliummal a középpontban. Mindegyik körzetnek ki kell állítani évente egy fiút és egy lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők Viadalán. A viadal a gladiátorharcokra emlékeztet - a 24 kamasznak meg kell ölniük egymást az Arénában, és az utolsó életben maradó lesz a győztes, miközben minden lépésüket kamerák veszik és az körzetek lakóinak végig kell nézniük ez a kegyetlen valóságshowt.
Haymitch és Katniss
És tényleg valóságshow, a mentorok (Katnissé és Peetáé Haymitch) meghatározzák milyen szerepet alakítsanak a versenyzők, hogy a gazdag kapitóliumiak támogassák majd őket a harc során. Stylistok veszik őket kezelésbe amikor megérkeznek, gondosan kiválasztják a ruhájukat, a sminkjüket. (Katniss stylistja Cinna - a filmben Lenny Kravitz! alakítja - jófej, támogatja a lányt, próbál lelket önteni belé).

Katniss szemszögéből olvashatjuk a könyvet, ő egy bátor és talpraesett lány - apja halála után 11 évesen már ő gondoskodik az anyjáról és a húgáról. A mindennapi betevőt a körzeten túli erdőben vadászva szerzi meg, így eleget tud a vadászatról, a rejtőzködésről - van esélye túlélni a viadalt is ...
A többi játékos közül csak néhányukat ismerjük meg jobban, a kedvencem persze Ruta volt (a filmben Rue -miért változtatták meg a nevét??). 

Mivel már láttam a filmet ezért nem izgultam annyira mi fog történni, viszont az utolsó fejezetek hiányoztak a filmből, lehet, hogy ezt majd a 2. film elején montázsként dolgozzák majd fel.
Maga a viadal elég kegyetlen és sokáig ez tartott vissza a könyv elolvasásától - kamaszok ölik egymást és ezt tévé közvetíti?? Igen, ez van, meg kellett 'barátkoznom' ezzel és inkább Katnissra koncentráltam, a talpraesettségére, izgultam érte és drukkoltam, hogy jöjjön már rá Peeta mit is érez iránta :)
Úgy érzem a trilógia következő két kötete jobban fog tetszeni, mert abban megismerjük jobban Panemet és talán sikerül leszámolni ezzel a borzasztó rendszerrel. 

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2009
Sorozat: Éhezők Viadala Trilógia 1.
Oldalszám: 300
Borító: 5/5 

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.