Choderlos de Laclos - Veszedelmes viszonyok

Choderlos de Laclos 1782-ben megjelent regénye nagy port kavart a maga idejében és ma is érdekes olvasnivaló. Ezt bizonyítja az is, hogy már többször feldolgozták színdarabok, filmek (Veszedelmes viszonyok 1988, Valmont 1989, Kegyetlen játékok 1999) és meg vagyok győződve róla, hogy a Gossip Girl néhány szereplőjének jellemvonását is innen merítették (Blair, Chuck).

Tourvelné és Valmont (1988-as filmből)
A levélregény formában megírt és valóságosnak beállított események a csábításról, a hatalomról és a játszmákról szólnak.
Merteuil márkiné és Valmont vikomt a két cselszövő, akik méltó partnerei egymásnak - olyan ügyesen szövik a szálakat a gyanútlan ismerőseik körül, hogy le sem lepleződnek a könyv végéig.
Valmont vikomt hírhedt csábító, aki legújabb áldozatának a nagynénjénél vendégeskedő Tourvelnét szemeli ki. A fiatal, még csak 2 éve házas nő nagyon erényes, és elborzad a vikomt közeledésétől, mert barátai előre figyelmeztetik. Ám a férfi kitartó, és megállapodást köt Merteuil márkinéval, hogy el fogja csábítani az asszonyt és ő jutalmul újra eltölthet egy éjszakát a márkinéval. Afféle mellékes időtöltésként a márkiné és a vikomt két ifjú szerelmes - Danceny lovag és Cecile Volanges - útját is 'egyengeti'. A márkiné a zárdából szabadult lányt veszi a pártfogása alá, és kitanítja a szerelem és a házasélet dolgairól. A vikomt a fiatal lovaggal köt barátságot és a segítségét ajánlja, hogy eljuthasson a szerelméhez.


Mivel a fent említett 1988-as filmet már láttam pár hete, nem okozott meglepetést a könyv, többnyire minden szál szerepelt abban is, csak tömörebben. Talán ezért is untam egy cseppet a hosszú leveleket, főleg Tourvelné sirámait. A könyv többet foglalkozott a párbaj utáni eseményekkel és be kell vallanom és sajnáltam a márkinét - persze gonosz dolog volt ennyire kihasználni az embereket, de valamiért bámulatos is, hogy abban a korban nő létére ilyen hatalma volt. Valmontot se ítéltem el teljesen, mert szerelmes lett T.néba, csak a régi élete - és a márkiné - nem hagyta, hogy megváltozzon ezért következett be a tragikus vég. Az a jó a levelekben, hogy annyiféleképpen magyarázhatjuk ahogy akarjuk - nem lehetünk biztosak abban, hogy a levélírók (főleg a két főkolompos) miben lódított, mit hallgatott el.

Fontos világirodalmi mű, ami nagyon 'robbanhatott' a korában :)
5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2002
Eredeti cím: Les liaisons dangereuses
Oldalszám: 489
Borító: 2/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.